2 min read

Dobra novica : Tvoje podaljšane trepalnice izgledajo izjemno. Slaba novica : Polovici svojih ličil se odpovej. V tokratni objavi bomo pozornost namenili uporabi ličil kot možnega problema obstojnosti podaljšanih trepalnic. 

Nekatera ličila lahko skrajšajo obstojnost trepalnic. Da bi razumele zakaj je temu tako, moramo za začetek vedeti nekaj več o cianoakrilatu, bistveni sestavini lepil.

Topnost neke snovi je močno odvisna od polarnosti. Molekule so lahko polarne ali nepolarne. V splošnem velja, da se v polarnih topilih raztapljajo le snovi, ki so iz polarnih molekul in v nepolarnih topilih samo snovi iz nepolarnih molekul.

Cianoakrilat je polarna molekula in bi se potemtakem morali izogibati ličilom, ki vsebujejo polarne molekule. Večina ličil vsebuje tako polarne kot tudi nepolarne molekule. Svojih strank stilistke seveda ne bomo podučile naj od sedaj naprej uporabljajo samo nepolarna ličila. :)

Izogibati se je potrebno ličilom in odstranjevalcem za ličila ki bazirajo na oljni osnovi. Ta  namreč vsebujejo polarne molekule, ki »napadejo« cianoakrilat, kar se kaže v oslabljeni vezi med podaljškom in naravno trepalnico. Pudri in podlage načeloma niso v neposrednem stiku s trepalnicami, zato se bomo bolj osredotočili na eyeliner, senčila ter odstranjevalce ličil.

Največjo težavo povzroča uporaba eyelinerja, saj ga nanašamo na linijo tik ob trepalnicah. Če se eyelinerju stranka ne želi odpovedati potem je priporočljiva uporaba »cake eyelinerjev« ali pa črtal v prahu, ki ga nanašamo s pomočjo koničastega čopiča. Večina eyelinerjev – tekoči, v gelu ali v  svinčniku namreč vsebujejo olja in voske, ki niso ravno prijazni do cianoakrilata.

Uporaba senčil načeloma ni problematična za podaljške, ker niso tako direktno na liniji trepalnic. Priporočljivo pa je, da se izogibamo kremnim senčilom.

Uporaba maskare: Strog NE na zgornjih trepalnicah (na spodnjih lahko).

Za samo obstojnost trepalnic pa je ključno tudi ohranjanje čistoče. Ne samo da so čiste trepalnice lepše, ampak bodo tudi bolj obstojne. Pogled na strjene ostanke starih ličil na trepalnicah niso nikomur v uslugo. Kot stilistka od strank velikokrat slišim : Ne upam si čistiti trepalnic, ker me je strah da bodo podaljški izpadli! Dejstvo je, da bodo podaljški prej izpadli če trepalnic ne čistimo. Naša koža namreč preko žlez lojnic izloča maščobe, ki pa so glavni sovražnik lepila za trepalnice. Na drugi strani pa pretirano umivanje oči ali drgnjenje predela okoli oči slabo vpliva na podaljške. Težavno je zlasti čiščenje eyelinerjev. Pri vseh vrstah črtal za oči (eyeliner v gelu, tekoča črtala, črtala v svinčniku) namreč kljub doslednemu čiščenju ostaja možnost kopičenja ostankov vzdolž linije trepalnic.

Obstaja učinkovit in preprost recept za čiščenje ličil :

  • 1 skodelica destilirane vode
  • 1 žlička otroškega šampona
  • ščepec soda bikarbone. 

Uporaba vatiranih palčk in blazinic je lahko problematična zaradi puščanja in zatikanja vlaken med podaljški. Bolje je, da imamo za čiščenje nežen čopič ali pa kozmetične gobice.

Komentiraj

Comments will be approved before showing up.